VVEL - Volkstuinders Vereniging Etten-Leur
Moestuinieren

Je ziet het tegenwoordig overal, spullen om je eigen moestuin te beginnen. Zelfs de supermarkten doen mee aan deze trend, van zaden tot gereedschappen en meer.

Op het balkon tot op een groot stuk grond, overal is er de mogelijkheid om zelf verse groenten en/of fruit te kweken. Op een balkon ben je wel meer beperkt, vooral in ruimte, maar in eigen tuin of op een volkstuin zijn er veel mogelijkheden. Op een volkstuin kun je ook nog raad vragen aan medetuinders en een praatje maken.

Het kweken van eigen groenten en fruit gaat vooral om de smaak. Vers geplukte aardbeien, frambozen, sla en boontjes, daar kan de winkel niet tegenop. Uiteraard staat er wel wat tegenover voor er geoogst kan worden. Op een volkstuin wordt de grond (licht) bewerkt en onkruidvrij gehouden voordat er gezaaid of geplant kan worden. Na het planten moet er gelet worden op boosdoeners zoals luizen, rupsen, vogels en andere hongerige beestjes. Tegen de tijd dat er geoogst kan worden is er al heel wat tijd in gestoken. Daar dient wel rekening mee gehouden te worden, het onkruid groeit gewoon door. Vooral in een zachte winter is er altijd wat te schoffelen. Tussen het zaaien en oogsten ben je ook afhankelijk van het weer. Regelmatig water geven is essentieel in een droge en warme zomer zoals afgelopen jaar. Door het warme weer zijn er wel meer mogelijkheden om tropische groenten/planten buiten te kweken.

Ook actueel zijn de bijen. In je eigen(moes)tuin kun je hieraan mee helpen door nectarrijke bloemen te zaaien. Ook zijn er veel snijbloemen om te zaaien. Je hebt dan tot in het najaar altijd een bos bloemen op tafel staan.

Doordat er veel insecten aanwezig zijn trekt dit ook vogels aan. Op de volkstuincomplexen hangen dan ook veel nestkastjes.

Groot of klein, zowel van oppervlakte grond als leeftijd, is het erg leuk om zelf groenten en fruit te kweken. Het brengt veel voldoening om lekkere verse groenten op je bord te hebben.

Eet smakelijk!

 

Copyright V.V.E.L 2015. Alle rechten voorbehouden
Website ontwerp en implementatie door Marien Melisse