VVEL - Volkstuinders Vereniging Etten-Leur

Nieuws & Tips

Welkom op onze nieuwspagina. Hier vindt u alle nieuws en handige tips terug.

Je ziet het tegenwoordig overal, spullen om je eigen moestuin te beginnen. Zelfs de supermarkten doen mee aan deze trend, van zaden tot gereedschappen en meer.

Op het balkon tot op een groot stuk grond, overal is er de mogelijkheid om zelf verse groenten en/of fruit te kweken. Op een balkon ben je wel meer beperkt, vooral in ruimte, maar in eigen tuin of op een volkstuin zijn er veel mogelijkheden. Op een volkstuin kun je ook nog raad vragen aan medetuinders en een praatje maken.

 

Het nieuwe jaar is weer begonnen, de vakanties zijn afgelopen en de feestdagen weer voorbij. Voorlopig dan, want carnaval komt er alweer aan. In ieder geval betekent het wel dat langzaam maar zeker de dagen weer wat langer licht blijven. Je merkt dan ineens dat je ’s avonds zit te eten met het licht uit.

Een nieuw jaar betekent voor sommigen goede voornemens, of juist niet.

Gewoon lekker doorgaan op de vertrouwde manier.

Op de moestuin liggen er ook weer uitdagingen te wachten. Misschien moet je wel beginnen met onverwachte zaken zoals wat achterstallig onderhoud of schade door de storm. Dat kan een tegenvaller zijn. Anderen zijn al bezig of staan in de startblokken om te beginnen met het bewerken van de grond. Hoewel het nog erg nat is daarvoor.

Maar de grootste voorpret is toch wel het nadenken en uitkiezen wat er dit jaar weer gezaaid en geplant gaat worden. Gaan we voor het vertrouwde of iets nieuw? Of een combinatie hiervan. Er is tegenwoordig wel zoveel keuze en het hebben van een kas vergroot die keuze nog meer. En door een kas kun je vaak ook al eerder beginnen. Dit gaat overigens ook op andere manieren met koude bakken of thuis op de vensterbank bijvoorbeeld. In mijn kas was het vorig jaar niet zo’n succes. De muizen hebben er smakelijk  van gegeten. Na een paar maatregelen was dit wel opgelost, maar die kleine beestjes feesten erop los als de moestuinders naar huis zijn.

Als dan het zaaigoed op komt en met de nodige aandacht en verzorging goed groeit, komt de drukke tijd van oogsten eraan. En vooral het opeten ervan. Alles komt tegelijk en de buren zijn blij als ik weer eens wat kom brengen. Want iedereen proeft wel het verschil tussen winkel en vers uit eigen tuin. Niks zo lekker als een aardbei recht van de plant. Nog een beetje warm van de zon, soms nog met een korreltje zand. Veel halen het dan ook niet tot thuis.

Het duurt nog wel een tijd voor het zover is en voorlopig is er nog werk genoeg te doen om er weer een mooie en lekkere oogst van te maken.

Dus voor iedereen een mooi moestuinjaar en een goede oogst.

 

Op zaterdag 1 juli 2017 zijn, ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de vereniging, veel leden en een aantal genodigden bijeen geweest op de fraaie locatie De Turfvaart aan de Westpolderplas. De middagbijeenkomst werd omstreeks 15.30 uur door voorzitter Jack Melisse geopend. Daarop aansluitend volgde een toespraak door de genodigde burgemeester, Mevrouw Heleen van Rijnbach. Zij memoreerde hierbij aan een aantal zaken uit de 25 jarige geschiedenis van de vereniging. Vervolgens werden drie leden, te weten Rien Ros, Kees Naalden en Ton Groeneveld door de voorzitter in het zonnetje gezet. Kees en Ton zijn vanaf de oprichting in het bestuur vertegenwoordigd, Kees als complexcoördinator van complex Kokkestraat en Ton vele jaren als voorzitter, terwijl Rien in een aantal lastige jaren op een voortreffelijke wijze de dubbelfunctie secretaris/penningmeester voor zijn rekening heeft genomen. Zij werden benoemd tot “lid van verdienste” en kregen namens de vereniging door burgemeester van Rijnbach een fraaie zilveren speld met daarbij een certificaat overhandigd.

De verdere invulling van de middag/avond bestond o.a. uit een Woordbingo-spel (Helga Vermeulen) een Agri-spel (Harm Janssens) en diverse Oud-Hollandse spellen (Wim en Ana Snepvangers). Aan deze spellen waren de nodige prijzen verbonden, beschikbaar gesteld door een aantal sponsoren binnen en buiten de vereniging. Hoogtepunt van het feest was de barbecue die in samenwerking met medewerkers van De Turfvaart werd verzorgd.

Als afsluitend programma onderdeel was de bekende “tonpraoter” Ronnie Buiks uitgenodigd. Zoals was te verwachten werden diverse personen door hem op de korrel genomen, tot grote hilariteit van de aanwezigen.

Het feestcomité, bestaande uit Harm Janssens, Helga Vermeulen, Janneke Okeke-Verkooijen, Emmy Gierstberg, Dirk Vermeulen, Wim en Ana Snepvangers, Soukran Tufekci, Adrie Mosselman en Ton Groeneveld heeft het afgelopen jaar alles voorbereid om 1 juli 2017 een succes te laten worden. Gezien de vele positieve reacties kunnen we stellen dat het geheel een geslaagd evenement is geworden.

Uiteraard ook een woord van dank aan Ton en Yolanda Stoop voor de fijne samenwerking en uitvoering van het programma.

Vanwege groeiende belangstelling voor tuinieren kunnen de wachttijden voor beschikbare vrije tuinen langer worden. Daarom wordt geadviseerd tijdig in te schrijven teneinde op redelijke termijn een tuin te krijgen.

In het voorjaar is jaarlijks een sterke belangstelling er de oorzaak van dat de wachtlijst langer wordt. Ook is het aan te bevelen bij het bestuur kenbaar te maken of men wel of geen ervaring heeft met tuinieren, zodat een “passende” tuin kan worden gezocht.

Het begon allemaal op vrijdag 3 juni in volkstuin de Kokkestraat. Daar verzamelde zich rond 10.00 uur 8 leerlingen van de hoogste groepen van basisschool De Klankhof. Zij hadden zich aangemeld om in het POP-UP Kinderlunchcafé een gezonde lunch te maken voor hun juffen en meneren die die dag een studiedag hadden (de kinderen waren vrij).

Copyright V.V.E.L 2015. Alle rechten voorbehouden
Website ontwerp en implementatie door Marien Melisse