VVEL - Volkstuinders Vereniging Etten-Leur
Nieuwe ronde, nieuwe kansen

 

Het nieuwe jaar is weer begonnen, de vakanties zijn afgelopen en de feestdagen weer voorbij. Voorlopig dan, want carnaval komt er alweer aan. In ieder geval betekent het wel dat langzaam maar zeker de dagen weer wat langer licht blijven. Je merkt dan ineens dat je ’s avonds zit te eten met het licht uit.

Een nieuw jaar betekent voor sommigen goede voornemens, of juist niet.

Gewoon lekker doorgaan op de vertrouwde manier.

Op de moestuin liggen er ook weer uitdagingen te wachten. Misschien moet je wel beginnen met onverwachte zaken zoals wat achterstallig onderhoud of schade door de storm. Dat kan een tegenvaller zijn. Anderen zijn al bezig of staan in de startblokken om te beginnen met het bewerken van de grond. Hoewel het nog erg nat is daarvoor.

Maar de grootste voorpret is toch wel het nadenken en uitkiezen wat er dit jaar weer gezaaid en geplant gaat worden. Gaan we voor het vertrouwde of iets nieuw? Of een combinatie hiervan. Er is tegenwoordig wel zoveel keuze en het hebben van een kas vergroot die keuze nog meer. En door een kas kun je vaak ook al eerder beginnen. Dit gaat overigens ook op andere manieren met koude bakken of thuis op de vensterbank bijvoorbeeld. In mijn kas was het vorig jaar niet zo’n succes. De muizen hebben er smakelijk  van gegeten. Na een paar maatregelen was dit wel opgelost, maar die kleine beestjes feesten erop los als de moestuinders naar huis zijn.

Als dan het zaaigoed op komt en met de nodige aandacht en verzorging goed groeit, komt de drukke tijd van oogsten eraan. En vooral het opeten ervan. Alles komt tegelijk en de buren zijn blij als ik weer eens wat kom brengen. Want iedereen proeft wel het verschil tussen winkel en vers uit eigen tuin. Niks zo lekker als een aardbei recht van de plant. Nog een beetje warm van de zon, soms nog met een korreltje zand. Veel halen het dan ook niet tot thuis.

Het duurt nog wel een tijd voor het zover is en voorlopig is er nog werk genoeg te doen om er weer een mooie en lekkere oogst van te maken.

Dus voor iedereen een mooi moestuinjaar en een goede oogst.

 

Copyright V.V.E.L 2015. Alle rechten voorbehouden
Website ontwerp en implementatie door Marien Melisse